Kalp Krizi En çok Hangi Yaş Aralığında Meydana Gelir?

Daha çok 45 yaş üzerindeki erkeklerde ve 55 yaşın üzerinde menopoza girmiş kadınlarda görülen kalp krizi günümüzde gençleri ve hatta çocukları bile yaşamakta olduğu bir sağlık sorunu haline geldi.

Kalp Krizi

Kalbi beslemekte olan damarların tıkanması neticesinde ortaya çıkan yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara tüketimi, şeker hastalığı gibi hastalıklar kalbi yakından etkilemektedir. Kadınların östrojen hormonu kalp krizine karşı korumakta olduğunu ve bu nedenle de menopoz öncesinde kadınların kalp krizi geçirme riskinin az olduğunu, menopoz sonrasında kadınların daha sıklıkla yaşamakta olduğu sorunların başında gelmektedir. Kalbin oksijen almasını sağlayan damarların tıkanması sonucunda meydana gelen bu durum kişinin yaşının ilerlemesi ile de bağlantılı olmaktadır. Birçok kişinin sağlıksız beslenmesi kalp damar sağlığını çok derinden etkilemektedir. Sigara tüketimi de kalbi beslemekte olan damarların tıkanması söz konusu olacaktır. Ayrıca bir kişinin anne, baba, kardeşleri ya da diğer akrabalarında kalp hastalığı olması durumunda kendisinin de geçirme riskinin çok fazla olması çok fazladır.

Kalp krizi çok tehlikelidir ve hayatını tehdit edecek ciddi bir durumdur. Her yaş grubu insanı yakından etkileyecek olmasının yanında daha çok sağlıksız beslenen ve sigara kullanan kişilerde olma ihtimali de unutulmamalıdır.

Kalp Krizinin görüldüğü Yaş Aralığı

Kalp krizinin yaşanması daha çok erkeklerde 45 yaşından sonra görüleceği gibi bu durum kadınların salgılamakta olduğu östrojen hormonu sayesinde kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. Bu durum da daha sıklıkla 55 yaşından sonra görülmektedir. Genel olarak yapılan araştırmalarda bu yaşından sonra görülme riskinin çok fazla olduğunu gösterecek olsa da kalp krizinin bir yaşının olmadığı konusunda da insanların bilinçlenmesi gerekmektedir. Özellikle de yaşı ilerlemiş olan kişilerin kendisinde ya da ailesinde yüksek tansiyon hastalığı olması, yüksek kolesterole sahip olmaları ya da kişilerin sıklıkla diyabet hastası olması gibi bir durumda olmaları sonucunda kalp krizi risklerinin artacak olduğu da unutulmamalıdır.

Kalp Krizi En Çok Hangi Yaşlarda Olur?

Beslenmenin her zaman için kalp sağlığını yakından ilgilendirdiği unutulmamalıdır. Kişilerde doymamış yağ gibi katı yağ ve hayvansal yağlar tüketmekte olan kişilerin, hazır yiyecekler, işlenmiş yiyecekler tüketilmesi, kızarmalar ve işlenmiş ürünlerin tüketilmesi durumunda sıklıkla kalp damarlarının etkilenmesi söz konusu olur. Tuz tüketimini fazla tüketen kişilerde kalp krizinin yaşanma riskinin fazla olması nedeniyle insanların kalp ve damar sağlığını koruması için tuz tüketimini ve şeker tüketimini olabildiği kadar aza indirmeleri gerekmektedir.

Kalp krizi birçok insanda meydana gelmeden aylar ya da haftalar öncesinde belirti vermektedir. Bu belirtiler göğüs ağrısı, mide bulantısı, kollarda ağrı, sırtın üst bölümünde meydana gelen ağrı, hazımsızlık, karın ağrısı, nefes sorunları, yorgunluk ve terleme şeklinde koroner damarların tıkanması neticesinde, kişilerin sağlıklı bir şekilde kan akışının kalbe ulaşamaması durumunda meydana gelecektir. Özellikle de yaşı ilerlemiş olan kişilerin sağlıklı beslenmeleri, hazır gıdalardan uzak durmaları gerekiyor. Sigara tüketiminden uzak durmaları, sigara içilen ortamlarda bulunmamaları, sürekli olarak egzersiz yaparak kalbin sağlıklı kalmasını sağlamaları gerekmektedir.

Gençlerde Kalp Krizi

Günümüzde hazır yemekler tüketmek, fast food ürünlerini yemek, gençlerin erken yaşta sigara tüketmesi gibi durumlar artık kalp krizi yaşını 15’li ve 20’li yaşlara kadar indirmektedir. 6 yaşında bile kalp krizi geçiren çocukların olduğunu ve bunların genellikle doğuştan kalp hastalığına sahip olmaları sonucunda meydana gelebilecek olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca 19 yaşında bir gencin kalp krizi geçirmesi daha çok Konvansiyonel koroner arter hastalığının sonucunda meydana gelebilecek olduğu da bilinmektedir. 20’li yaşlarda bir gencin kalp krizi geçirmesinin altında yatan hastalıklardan bir tanesi de doğuştan oluşan kalp hastalıklarıdır. Bazı insanlarda herhangi bir belirti vermemesi nedeniyle doğuştan kalp hastalığı olduğunun farkına bile varmayıp ani kalp krizi sonucunda hayatlarını kaybetmektedirler.

Gençlerde kalp krizinden hayatlarını kaybetme durumunun çok fazla olması nedeniyle birçok kişinin yapılan incelemeler sonucunda koroner damarlarının sertleşmesi sonucunda ortaya çıkacak ve gençlerde de kötü kolesterol olarak bilinen kolesterol değerlerinin çok yüksek olması sonucunda damarların yağ ya da plak oluşumu sonucunda tıkanması da söz konusu olur. Özellikle de 20’li yaşlara gelmiş bir gencin eğer ki sigara kullanımı, yağlı yemekler tüketmesi, sürekli olarak dışarıda yemekler tüketmesi, egzersiz yapmaması hareketsiz bir hayata sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda da gencin ailesinde de kalp krizi öyküsü olması durumunda kendisinin de risk altında olması söz konusu olacaktır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.