Kalp Krizi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Beslenme
Kalp krizi geçiren bir insan, kriz sonrası hayatında ikinci bir kalp krizini yaşamaması için çok dikkatli olması ve eski alışkanlıklarını bırakarak sağlıklı yaşam alanını kendisine oluşturması gerekmektedir.
İçindekiler
Kalp Krizi
Kalp krizi, tıkanmış koroner damarların kan pompalamaması sonucunda kalbe oksijen oluşmadığı zaman kalbi aniden durduran ve insan hayatını tehdit eden çok ciddi bir durumdur. Kalp krizi daha çok kilolu insanlarda, ailesinde kalp hastalıkları olanlarda, sigara ve alkol alışkanlığı olan, sağlıksız beslenen, hareket eksikliği olan, stresli bir yaşama sahip olan kişilerde olmaktadır. İnsanların bir kriz geçirdikten sonra koroner kalp hastalığına yakalanma riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle hayatı içerisinde ikinci bir kalp krizini yaşamamaları için önlem almaları gerekmektedir.
Kalp Krizinin Ardından
Hastalar ilk kalp krizini geçirdikten sonra kendilerini birkaç hafta içerisinde iyi hissetmeye başlayacaklardır. Bu dönem içerisinde ikinci bir kalp krizini geçirme düşüncelerinin olması onları strese sokacaktır. Hayatınızın eskisi gibi olması yaklaşık olarak üç ayınızı alabilir. Bu nedenle kendinizi iyi hissediyor olsanız bile stresli bir ortamdan, sigara dumanı gibi kalbinizi etkileyecek alanlarda durmaktan ya da yağlı yiyecekleri eskisi tüketmek ve özellikle de sigaraya tekrardan başlamak gibi bir hata yapmamanız gerekmektedir. Bu süre içerisinde yaşam tarzı değişikliğini yapmaya başlamaları gerekmektedir. Bunun için sağlıklı bir yaşam koşullarının olması için yakınlarınızdan da destek almalısınız. Hayatınız içerisinde sizi strese sokacak her şeyden uzak durmanız kalp sağlığınız açısından çok önemli olmaktadır. Çünkü insanların duyguları sonucunda kalp atışı değişmektedir. Stresli olduğunuz zaman adrenalin hormonunu fazlasıyla salgılar ve bu durumda da kalp ritminin değişmesine neden olursunuz.
Hastaneden taburcu olduktan 10 gün sonra araba kullanabilirsiniz. Ama bu konuda izni size doktorunuz verecektir. Kalp krizinin başlıca nedenlerinden biri olan yüksek tansiyonu kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle de hayatınız içerisinde tansiyonunuzun yükselmesine neden olan besinleri, stres ortamlarını ya da diğer faktörleri bir an önce çıkarmalısınız. Kötü kolesterol olarak adlandırılan kolesterol değerlerinizin asla yükselmemesi gerekmektedir. Bu nedenle doktorunuzdan bilgi alarak ilaçlarınızı aksatmamanız gerekmektedir.
Kalp Krizi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir yaşama ilk adımı atarken kendinizi yormadan fiziksel olarak aktif olmaya başlamalısınız. Kalp krizinden kurtulduktan sonra hastaların egzersiz programına doktoru izin vermesi durumda başlamalıdır. Özellikle de bu egzersizi kilolu olan kişilerin yapması daha çok tavsiye edilmektedir. Düzenli bir egzersiz yapmak kişilerin kalplerini büyük oranda etkileyecektir. Kalbin de kas olduğu unutulmamalıdır. Kalbin sağlıklı bir şekilde kan pompalaması için için egzersiz çok faydalı olmaktadır. En iyi egzersizin aerobik egzersiz olduğunu da unutmamanız gerekmektedir.
- Yüzme;
- Fitness;
- Bisiklet;
- Hızlı tempoda yürümek.
Yapacak olduğunuz egzersizlerin vücudun içerisinde dolanan oksijen miktarının artmasında yardımcı olacak ve kalbin vücudun bütün organlarına kan dolaşımını güçlendirecektir. Ayrıca sizi yüksek tansiyondan, stresten ve kolesterolü düşürmeye de yardımcı olacaktır.
Kalp krizine iyi gelen bir diğer husus ise sigarayı bırakmak olacaktır. sigaranın içerisinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle kalp krizinden sonra hayatınız içerisinde çok olumsuz bir şekilde sizi risk altına sokacaktır. Kalbin kan pompalamasını ve kan dolaşımı esnasında bulunan oksijenleri azaltacak ve bu durumda da pıhtılaşma riskini arttıracak bir durumdur. Kalbin sağlıklı bir şekilde oksijen hücresini üretebilmesi için sigaradan olabildiği kadar artık uzak durmanız gerekmektedir. Kalp krizi geçirme oranını her zaman için düşürmektedir.
Düşük yağlı düşük kalorili bir diyete girmeniz kalp krizi riskinizi önlemesi konusunda yardımcı olacaktır. Kalp sağlığınıza iyi gelen besinler her zaman için beslenme düzeniniz içerisinde olmalıdır. Daha çok az yağlı olan ve düşük kalorili bir diyete girmeniz gerekmektedir. Kalp krizi riskini önleme konusunda bu durum çok yardımcı olacaktır. Sizlerde bir kalp krizi geçirmenizin hemen ardında artık beslenme alışkanlığınız içerisinde sağlıklı besinleri bulundurmalısınız. Kişilerin mümkün olduğu kadar trans yağlarından uzak durması gerekmektedir. Bu durum atardamarlarda plak oluşumuna sebep verecektir. Damar tıkanması da plaklar nedeniyle olmaktadır. Çok kalorili yemek yememeye dikkat etmelisiniz. Fazla kilolu olmamalısınız. Çünkü fazla kilolu olmak demek kalbinizin yorulmasına neden olacaktır. Daha çok düşük kalorili yiyecekler tüketmelisiniz.
Kalp Krizi Sonrası Beslenme
Kalp krizi geçiren bir insan kalp sağlığını tehlikeye atabilecek her türlü durumdan uzak durması gerekmektedir. Beslenmesi sırasında mutlaka doğru beslenmeli ve ihtiyacı olan kaloriyi alması gerekmektedir. Sağlıklı bir diyete girmesi onun sağlığı açısından çok faydalı olacaktır. Kalbe en faydalı olan yiyecekler arasında bal gelmektedir. Özellikle de A, C, D vitamini bakımından zengin olan yiyecekleri tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Yalnızca kişilerde kan dolaşımını hızlandırması ile bilinen bu vitaminler bakımından zengin besinlerle beslenmelidir. Ayrıca kafeinli içecekler ya da siyah çay içmek yerine kalp sağlığına iyi gelecek olan bitkilerle yapacak olduğunuz çayı içmeniz tavsiye edilmektedir. Beyaz ekmek, tuzlanmış gıdalar, işlenmiş ürünler, yumurtanın sarısı, ıspanak, sarımsak gibi yiyecekleri asla tüketmemeniz gerekmektedir. İçecek olarak yeşil çay ya da ada çayı bitkileri ile yapacak olduğunuz bir çay kalp sağlığınızı koruyacaktır.