Kalp Damar Tıkanıklığı, Belirtileri ve Tedavi Yolları

Kalp damarlarının tıkalı olduğu nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, hangi şekillerde kendisini gösterir, tedavi için uygulanan ameliyat gerçekleştirilir, bitkisel tedavi yolları nelerdir, nasıl beslenmek gerekir.

Kalp Damar Tıkanıklığı

İnsan hayatiyetinin en önemli organı olan kalp damarlarında meydana gelen tıkanmalar sonucu oluşan hastalığa kalp damar tıkanıklığı denmektedir. Günümüzde oldukça yaygın bir hastalıktır ve hayat kaybına neden olan hastalıkların ilk sırasındadır.

Vücuttan toplardamarlar aracılığıyla kalbe gelen kan burada oksijenize olduktan sonra atardamarlar aracılığıyla kalpten vücuda pompalanırlar. Bu pompalama işlemini kalp kası gerçekleştirir. Kalp damarında herhangi bir nedenle tıkanıklık meydana gelince kalp kasına giden kanda  azalma olunca kas görevini yapamaya başlar ve bu da kalp krizine neden olan bir durum oluşturur.

Türkiye yetişkin nüfusun yüzde yirmisi kalp damar hastalıkları riski altında bulunmaktadır.

Damar tıkanıklığı atardamarlarda meydana gelir. Normal şartlar altında esnek olan damar çeperi plak adı verilen ve kolesterol ile yağ birikintilerinden oluşan maddeyle kaplanmaya başladıkça esnekliğini kaybederek sertleşmeye başlar. Zamanla azalmaya başlayan kan akışı bir noktada tamamen durabilir. Bu durum kalple ilgili ölümcül durumların ortaya çıkmasına neden olur.

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Hayat kaybına neden olmasından dolayı bu hastalığın belirtilerinin farkında olmak oldukça önemli bir konudur. Zamanında gerçekleştirilen bir müdahale kişinin hayatta kalmasını sağlayabilmektedir. Bu açıdan hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücutta hissedilen ağrı. Bu ağrı en önemli hastalık belirtilerinden birisidir. Çoğunlukla sol kolda hissedilmekle birlikte çene kısmında hatta mide ağrısı olarak bile hissedilebilir. Yaklaşık on ve on beş dakiak boyunca devam eder. Fiziksel aktivite neticesi artan ağrı kişinin dinlenmesiyle ortadan kalkar. Ağrı durumunda göğüste ağrı da hissediliyorsa derhal doktora muayene olunmalıdır.
  • Kalbe giden yetersiz kan akışından dolayı kişinin sürekli yorgunluk hissetmesi. Kişi aşırı bir faaliyette bulunmasa bile gün içerisinde kendisini yorgun hissetmekte, ihtiyaç duyduğu enerjiye sahip olamama hissi yaşamaktadır.
  • Göğüs kısmında baskı, gerginlik hissinin olması. Bu durum özellikle soğuk havada kalınınca daha da belirgin olmaktadır. Stres gibi kan akışını hızlandıran durumlarda da hissedilme derecesi artmaktadır.

Bu belirtiler hastalığın kişide mevcut olduğunu gösteren durumlardır. Bu tir şikayetleri olan kişiler ve özellikle sigara kullananlar bu açıdan yüksek risk altında bulundukları için vakit kaybetmeksizin gerekli muayenelerini gerçekleştirmelidirler.

Kalp dolaşım sisteminin merkezidir

Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavileri

Kalp damar tıkanıklığında günümüzde kullanılan en yaygın cerrahi yöntem baypas ameliyatıdır. Bu yöntemde kalp tamamen durdurulup devre dışı bırakılır. Baypas ameliyatın sırasıyla şu şekilde gerçekleştirilir:

  • Kişideki damar tıkanıklığının derecesi ve yeri net olarak tespit edilir
  • Bu tıkanıklığın durumuna göre ya kol ve göğüsteki atardamarlar, ya da bacaktaki toplardamarlardan uygun olanlar gerekli miktarda tespit edilir.
  • Göğüs kafesi açılarak kalbe müdahale edilir.
  • Vücuttan çıkartılan damarlar tıkalı olan kalp damarında tıkalı bölgeye dikilir.

Ameliyat öncesinde alınacak bazı tedbirler ameliyatın iyi geçmesini ve başarı şansını artırmaktadır. Bunlar:

  • Beslenmeye dikkat etmek
  • Yoğun fiziksel aktivitede bulunmadan, yeterli miktarda dinlenmek
  • Sigarayı bırakmak

olarak sıralanabilir. Düzenli ilaç kullanımı varsa ilaçlar konusunda ameliyat öncesinde doktor bilgilendirilmelidir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecine yardımcı olan yaklaşımlar da şu şekildedir:

  • Derin nefes egzersizleri yapmak
  • Sık sık öksürmek
  • Sürekli yatmak yerine düzenli yürümeye çalışmak

Bu ameliyatın dışında bitkisel kürler yardımıyla kalp damar tıkanıklığı açılmaya çalışılabilmektedir. Bu bitkisel kürlerden birisi maydanoz kürüdür.

Gerekli Malzemeler

  • 10 sap maydanoz
  • Yarım su bardağı su
  • Bir diş sarımsak
  • İki yemek kaşığı taze limon suyu

Hazırlanışı

Maydanozlar ve sarımsak doğranarak bir kaba alınır. Üstüne limon suyu ve su eklenerek iki dakika boyunca iyice karıştırılır.

Kullanılışı

Elde edilen bu sıvı günde bir kez kahvaltıdan yirmi dakika önce aç karnına tüketilir. Bu bitkisel kürün taze olması gerektiği için karışım önceden hazırlanmadan sadece kullanılmadan önce taze olarak hazırlanmalıdır.

Süresi

İlk üç gün sarımsaklı, sonraki üç gün sarımsaksız, sonraki üç gün yine sarımsaklı olarak toplamda dokuz gün kullanılır. Bundan sonra üç gün ara verilerek bir dokuz gün daha tüketilerek bitkisel küre son verilir.

Yan Etkisi

Düşük tansiyonu olanlarda rahatsızlığa yol açabildiği için bu hastalığı olanların bu bitkisel kürü kullanmamaları gereklidir.

Ayrıca beslenme düzeni de kalbe giden damarlarda tıkanıklığı önleme açısından önemlidir. Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler:

  • Doymuş yağ yerine doymamış yağ içeren gıdalar tüketmek
  • Her gün mutlaka lifli gıda almak
  • Tuz ve şeker alımını azaltmak


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.