Kalp Ritim Bozukluklarını Tetikleyen Yıyecekler
Günümüzde daha çok kişinin hayat düzenindeki yanlışlık ve çevresel faktörlere dayalı olarak gelişen ve yaygın bir hal alan kalp ritim bozuklukları konusunda beslenme önemli bir etkendir.
İçindekiler
Kalp Ritim Bozukluğu
Kalpte bir dakika içinde atmış ile yüz arasında atım bulunmaktadır. Normal bir insan için olması gereken bu ritimler bazı durumlarda artmakta bazı durumlarda da azalmaktadır. Her iki durumda da hasta sağlığı açısından risk faktörü oluşturan normal değerler dışında olan bu atımların hasta sağlığını ciddi boyutta tehdit edeceği tartışılmaz bir gerçektir. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu her iki kişiden birinde kalp veya damar hastalıklarının bulunduğu saptanmıştır. Dünyadaki ölüm oranlarında ilk sırayı kalp hastalığının alması bu konuda azami dikkatli olunması gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Aritmi diye de isimlendirilen kalp ritim bozukluğuna neden olan çeşitli etmenler olsa da bu konuda en büyük risk kişinin yaşam tarzı oluşturmaktadır. Yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları
İyi Gelen Şeyler
Kalp ritimlerinde meydana gelen düzensizliklere kısaca kalp ritim bozukluğu veya aritmi denilmektedir. Bu konuda sıkıntılar yaşayan hastaların hayatlarını düzene sokması yapılan tıbbi tedaviye destek olmaktadır. Bu konuda ilk yapmaları gereken şey eğer alkol veya sigara alışkanlıkları varsa hemen bırakmalı, düzenli beslenmeye önem vermelidir. Kilo kontrolü bu konuda oldukça önemlidir. Hastanın fazla olan kilolarından bir an önce kurtulması gerekmektedir. Sağlıklı beslenmeli kilo almamaya özen göstermelidir.
Bunun yanında yoga, meditasyon gibi zihni açan vücudu dinlendiren ve stres azaltan egzersizler kalp ritimlerini dengelemektedir. Psikolojik baskı veya stresli ortamlardan kaçarak Üzerlerinde mümkün olduğu kadar zihinsel baskı bulundurmamaya özen göstermelidir.
Aritmi konusunda şifalı olan bir takım bitkiler ve bitki kürleri de bu konuda sorun yaşayan hastaların tedavisinde olumlu gelişmeler göstermektedir. Beyaz üzüm aritmi konusunda iyi bir dengeleyici olmaktadır. Mevsiminde taze olarak her gün en az iki kere birkaç avuç yenmesi tedavide başarılı sonuçlar almaya etken olmaktadır.Kalp ritimlerinde artış hissedildiğinde hastanın nefesini tutması bu konuda anlık çözüm yöntemlerinden biri olmaktadır.
Tetikleyen Yiyecekler
Kalp ritim bozukluğunu tetikleyen ve hasta açısından sıkıntılı durumlar yaşanmasına neden olan bir takım besinler bulunmaktadır. Hastanın kendi sağlığı açısından bu gıdalardan kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Şunu unutmamak gerekir ki; her ne yersen<ı yiyin aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Sağlıklı beslenseniz de azar azar yemeye ve kilonuzu kontrol altında tutarak kilo almamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kalp ritmini etkileyen ve hastada ritim bozukluğu yaşanmasına neden olan yiyecekler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kızartmalar
- Yağlı yiyecekler
- Tuzlu yiyecekler
- Hazır gıdalar
- Karbonhidrat içerikli besinler
- Konserveler
- Doymuş yağlı gıdalar
- Çay kahve gibi kafein oranı yüksek içecekler
- Çikolata
Ritmi Düzenleyen Yiyecekler
Kalp ritmini dengeleyen ve düzenleyerek normal atımlarında seyir etmesini sağlayan kalp dostu bir takım yiyecekler bulunmaktadır. Kalp ritim bozukluğunun her ne kadar farklı nedenleri olsa da en önemli nedenleri arasında yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Normal ve sağlıklı bir insanda kalp atımı bir dakika içinde atmışla yüz arasında bulunmaktadır. Gerek hayatın stres yüklü olması, gerek hareketsiz bir yaşam felsefesi gerekse yanlış ve hazır gıdalara yönelen beslenme alışkanlıkları kalp ritim bozukluğu sorununa zemin hazırlamaktadır. Kalp ritmini düzenleyen kalp dostu besinler bulunmaktadır. Bunlara şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Sarımsak; kan basıncını dengeleyen, damarların yapısını güçlendiren sarımsak aynı zamanda kan basıncı nedeniyle pıhtılaşma oluşmasını önler.
- Elma; elma ve elma kabuğu bu konuda oldukça yararlıdır.
- Ispanak; Kan basıncını dengelemesinin yanında ritim düzenlenmesinde de etkindir.
- Balığın aynı zamanda kalple ve damarlar ilgili olan hastalıklar konusunda önleyici ve tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
- Domates her gün mutlaka bir bardak taze ve organik olarak hazırlanmış suyunun içilmesi
- Fındık, badem ve ceviz gibi kabuklu besinler kalp ve damar dostu olmaktadır. Kalp ritmini düzenleyen yiyecekler arasında bulunan kabuklu yemişler aynı zamanda kolesterolü düşürmekte, trigliseridin seviyesinin inmesine neden olmaktadır.
- Kırmızı et yerine beyaz et tercih edin
- Haftada iki kere balık yiyin
- Her öğünde salata bulundurun
- Beyaz ekmekten kaçının
- Kahverengi pirinci tercih edin
Ritmi Arttıran Yiyecekler
Kalp ritmini bozan ve arttıran yiyecekler arasında ilk sırada kafeinle yer almaktadır. Bu nedenle hayatınızdan mümkün olduğu kadar çay, kahveyi çıkarmanız; yapamıyorsanız minimuma indirmeniz gerekmektedir. Tuzlu yiyecekler, yağlı yiyecekler bu konuda olumsuz bir çizgide ilerlemenize neden olacaktır. Hazır gıdalardan kaçın. Şunu unutmamanız gerekmektedir; her ne yiyorsanız yiyin, beslenmeniz sağlıklı bile olsa her şeyin fazlası yarar değil zarar getirir. Beslenme konusunda aşırıya kaçmamanız gerekmektedir. Kırmızı et yerine beyaz et tercih etmenizde yarar var. Tavuk yiyorsanız pişirirken derilerini bile çıkarmanız tavsiye edilmektedir.