Sürekli Kalp Çarpıntısı Nedenleri, Riskleri ve Önleme Yolları

Özellikle de yaşı ilerlemiş olan kişilerde kalp çarpıntıları sıklıkla görülmektedir. Bunun nedenleri arasında atriyal fibrilasyon gibi çok ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabileceği gibi kişinin kullanmakta olduğu bir takım ilaçlarda sürekli kalp çarpıntısına neden olabilecek bir durumdur.

Sürekli Kalp Çarpıntısı

Atriyal fibrilasyon, inme, kalp yetmezliği ya da diğer kalp ile ilgili olan komplikasyon riskinin artmasına neden olacak olan sürekli var olan hızlı kalp çarpıntısı olmaktadır. Atriyal fibrilasyon sırasında kalp üzerinde bulunmakta olan iki üst oda olarak bilinen atriyum, kalbin iki alt odacığı olan ventriküler ile koordinasyonun dışında, kaotik ve düzensiz olması sonucunda oluşur. Bu durumda sıklıkla kalp çarpıntısı ve kişilerde nefes darlığı ve zayıflık görülmektedir. Atriyal fibrilasyon epidozları geçici olabileceği gibi kalıcı olarak tedaviye ihtiyaç duyulacak olan insanların hayatını tehlikeye sokabilecek bir durum oluşabilir. Kişilerde bir takım komplikasyonlara da neden olması ile bilinmektedir. Kalpte kan pıhtılarının oluşmasına ve diğer organlara dolaşmasına, tıkanmış kan akışının oluşmasına neden olabilecek ciddi bir sorun olabilir.

Kalp Çarpıntısının Belirtileri

Sürekli olan kalp çarpıntısı bazı insanlarda herhangi bir belirti göstermemektedir. İnsanlar yapılacak olan muayene sırasında hastalığından haberdar olabilir. Bazı insanlarda ise rahatsız edici düzeyde hızlı bir şekilde kalbin hızla artmasına neden olacak çarpıntılar meydana gelebilecektir. Zayıflık sıklıkla görülebilir. Egzersiz yapma sırasında hızla gelişen yorgunluk, baş dönmesi ve nefes darlığının yanı sıra kişilerin bazılarında sürekli var olan kalp çarpıntısı nedeniyle göğüs ağrıları da görülebilmektedir. Bu rahatsızlık sonucunda kişilerde sürekli olmayacağı gibi birkaç dakika boyunca sürekli kalp çarpıntısı meydana gelecek ve kendiliğinden duracaktır. Eğer ki kalıcı olması durumunda kalp ritmi tek başına normale dönmeyecektir. Bu durumda kalp ritmini tekrardan normale dönmesini sağlamak için elektrik şoku ya da kişilerin düzenli olarak uzun bir süre ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Nedenleri

Sürekli olan kalp çarpıntısının en yaygın nedenleri arasında anormallikler ve kalp yapısında bulunan hasarlar olmaktadır. Kişilerde sıklıkla yüksek tansiyon olması, kalp krizi, koroner arter hastalığı, anormal kalp kapakçıkları, Doğuştan meydana gelen kalp kusurları, Aşırı aktif olan tiroid bezleri, metabolik dengesizlikler, kullanmakta oldukları ilaçlar, kafein, tütün ya da alkol tüketimi, hastalarda kalbin doğal olarak çalışmaması, var olan akciğer hastalıkları ya da kişilerin kalp ameliyatı geçirmeleri, var olan viralenfeksiyonlar, pnömoni, ameliyat ya da diğer hastalıklara bağlı olarak gelişecek olan stres ve uyku apnesi gösterilmektedir. Bazı hastalarda ise herhangi bir kalp kusuru ya da kalp hasarı olmadan da meydana gelecektir.

Çoğu zaman nedenleri belirsiz olur ve ciddi olarak komplikasyonlar ise görülmemektedir.

Risk Faktörleri

Bazı faktörler sürekli var olan kalp atışının riskini oldukça arttırmaktadır. Bunlar sıklıkla yaşlı olan kişilerde sürekli olarak kalp atışının hızlanma riskini arttıracak sorunlar arasında gelmektedir. Bir takım kalp hastalıkları kalp kapakçığı sorunları, konjenital kalp hastalıkları, konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp krizi gibi nedenlerden kaynaklı olarak kişilerde kalp çarpıntısı sürekli olarak görülmektedir. Yüksek tansiyon hastalarının yaşam tarzı değişikliği yapmaması durumunda ve tansiyonu ilaçlar ile kontrol edilmemesi durumunda riskin artması ihtimali oldukça yüksek olacaktır. İnsanlarda gelişmekte olan uyku apnesi, metabolik sendrom, diyabet, tiroid sorunları, kronik böbrek hastalıkları ya da akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip olan kişilerde görülme olasılığı da çok yüksek olmaktadır. Kişilerin sigara ve de alkol tüketimleri kalp atışının hızlanmasına ve kişilerde sürekli olarak çarpıntının oluşmasına neden olacağı gibi çok kilolu olan kişilerde de gelişme ihtimali bulunmaktadır.

Önleme

Kalp çarpıntısı yaşamakta olan bir kişinin yaşam tarzı her zaman için çok önemli olmaktadır. Kişilerin özellikle sağlıklı kalabilmesi için beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Fiziksel aktivitelerini daha da arttırması söz konusu olacaktır. Sigara içmemesi ve alkol tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir. Kafein kalp sağlığına son derece zararlı olmaktadır. Stresli bir şekilde hayat tarzına sahip olanların hayatından stresi çıkarmaları gerekmektedir. Kullandığı ilaçların yan etkilerini bilmeli ve özellikle soğuk algınlığı ve de öksürük ilaçlarının hızlı kalp atışlarına neden olacağı unutulmamalıdır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.