Nefes Alırken Kalpte Oluşan Ağrıların Nedenleri ve Tedavisi
Nefes alıp verme sırasında kalp kasında ortaya çıkan ağrılar bazı durumlarda sıradan bir üşütme gibi önemsiz bir nedenden; bazı durumlardaysa kalp krizi gibi bir sorundan kaynaklanabilmektedir.
İçindekiler
Nefes Alırken Kalbin Ağrıması
Derin bir nefes alım sırasında kalpte ağrıma hissi oluşması durumunda zaman yitirmeden acil olarak bir kalp doktoruna gidilmesi gerektiği oldukça önemli bir ayrıntı olmaktadır. Kalp kasında veya göğüs kısmında bilhassa nefes alımları sırasında meydana gelen ağrılar pek çok sorunun habercisi olabilmektedir. Bu rahatsızlık kalp kasından kaynaklanabileceği gibi, yemek borusu, akciğer, kaburga, sinirler, kaslar veya tendomlardan kaynaklı bir nedenden dolayı oluşabilmektedir.
Nefes almak ve vermek canlıların farkında olmadan bilinçsizce yaptıkları otonom fiziksel bir olaydır. Nefes alma sırasında kalp kasında batma hissinin ortaya çıkması birçok problemin göstergesi olabilmektedir. Bazı durumlarda oldukça ciddi boyutlara varan bu batma hissi oluşması beklenen bir kalp krizi belirtisi bile olabilmektedir.
Kalp ağrıması yayılabilme özelliği de gösterebilmektedir. Kalp kasında başlayan bu ağrı aynı zamanda sırt, karın bölgesi veya boyuna da yayılabilmektedir. Nefes alma sırasında oldukça şiddetli görülebilen bu ağrılar bıçak keskinliğinde, oldukça şiddetli ve rahatsız edici ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz bir rahatsızlıkla karşılaşıldığında zaman yitirmeden bir doktor kontrolünden geçmek gerekmektedir. Oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek bu problemin tedavisinde neden oluştuğunu bilmek büyük önem taşımaktadır.
Nedenleri
Nefes alırken birden bire kalp kasında oluşan ağrıların veya batma hissinin oluşmasında çok farklı nedenler bulunabilmektedir. Bu sorunun oluşmasında en yaygın karşılaşılan nedenleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
- Kaslarda meydana gelen gerginlikler
- Safra kesesinde meydana gelen taşlar
- Bilhassa geceleri dinlenme sırasında artan öksürük nöbetleri
- Yemek borusunda meydana gelen daralmalar
- Aort damarında oluşan yırtılmalar
- Kaburga veya göğüs kısmında farklı nedenlerle oluşan yaralanmalar
- Gastrit
- Astım krizleri
- Nezle veya fanajit
- Verem
- Zona rahatsızlıkları
- Panik atak, stres, korku, endişe
- Pnömotoraks; akciğer duvarlarında farklı nedenlerden ötürü oluşan yırtılmalar
- Zatüre
- Kalp rahatsızlıkları
- Bronşit
- Reflü
- Plörezi; akciğerlerde bulunan duvarlardaki zarda şişlik oluşması
- Akciğer kanseri
- Pulmoner emboli; akciğerlerin damarların kan pıhtısı oluşması
- Viral yolla ortaya çıkan enfeksiyonlar
- Tüberküloz
Belirtileri
Nefes almak bazı durumlarda yoğun kalp kası ağrılarına veya batma hissine neden olabiliyorsa ciddi bir problem kapıda bekliyor olabilmektedir. Bilhassa bu batma hissi yanında aşağıdaki belirtilerden herhangi birinin de ortaya çıkması durumunda herhangi bir krizle karşı karşıya kalınmaması amacıyla derhal bir hastaneye veya doktor gözetimine girmeniz gerekmektedir.
- Yüksek ateş
- Hızlı bir şekilde nefes almak
- Nefes alıp vermede zorlanmak
- Oksijensiz kaldığını hissetmek
- Burunda yanma kokusu ve yanma hissi veya uyuşukluk oluşması
- Aşırı derecede soğuk terlemeler
- Cilt renginin solması
- Boğulacak gibi tıkanma duygusu
- Cilt renginin maviye yakın bir tonda değişmesi
- Şiddetli oluşan öksürük nöbetleri
- Öksürme sırasında ağızdan gelen kan
- Baş ağrıları ve başta dönme hissi ortaya çıkması
- Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik sersemlik
- Şuur kaybı veya bilincin geçici olarak yitirilmesi
- Ani bayılmaların oluşması
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Kalp kasında hissedilen ani sancılar, ağrılar veya batma hissinin tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşabilmek için; bu sorunun ortaya çıkmasına neden olan problemin bulunması; hastanın iyileşmesi için oldukça önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır. Eğer bu sorunun nedeni zatüre, bronşit, akciğerde iltihap oluşması gibi bir sorundan kaynaklanıyorsa hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır; bu sorunun kaynağının KOAH, astım gibi durumlarsa o zaman oksijen destekli bir tedavi yöntemi sorunun çözülmesine neden olacaktır.
Bunun yanında sorunun kaynağı direk olarak bir kalp rahatsızlığı da olabilmektedir. Bu gibi durumlarda rahatsızlığın tedavisinde medikal yöntemlerin yanı sıra, cerrahi uygulamaların da devreye girmesi söz konusu olacaktır.
İyi Gelen Şeyler
Kalp kasında meydana gelen ağrılar ve batma hissileri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bazı durumlarda bu hastalığın yatmakta olan sebep soğuk algınlığı, yorgunluk, fiziksel efor gibi basit bir sorundan kaynaklanırken bazı durumlardaysa gelmekte olan kalp krizi, akciğer iltihapları, verem gibi ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olmaktadır.
Bu sağlık sorunun tedavisinde ister tıbbi yöntemler uygulansın, ister bitkisel çözüm yollarına gidilsin; hastanın tedaviye vereceği destek oldukça önemli olmaktadır. Her şeyden önce bu sorun oluştuğu sırasında hastanın nasıl bir davranış sergileyeceği büyük önem taşımaktadır. Hastanın nefes alırken kalbinde ağrı oluşması durumunda iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ağrı başladığında oturun
- Fazla hareketten kaçının
- Kendinizi rahatlatın ve dinlenmeye çalışın
- Buhar banyosu bu gibi durumlarda hastanın rahatlamasına yardımcı olacaktır
- Hindistan cevizi yağına bir miktar kafur ekleyip karıştırarak göğüs bölgesine masaj yapın
- Sigara ve alkolden uzak durun