Sinirlenince Kalp Çarpıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Oluşan kalp çarpıntılarının altında yatan nedenlerden biri de psikolojik olmaktadır. Kişilerin sinirlenmesi, endişe duymaları ya da panik atak gibi rahatsızlıklarının olması kalp çarpıntılarına neden olmaktadır.

Sinirsel Kalp Çarpıntısı 

Bir kişinin kalp çarpıntısı şikayeti ile kardiyologlara gitmesi sonucunda yapılan muayene neticesinde %30 ile %35 arasında oluşan kalp çarpıntılarının psikolojik olmaktadır. Kişilerin aniden sinirlenmeleri, endişeye kapılmaları ya da heyecanlanmaları gibi psikolojik durumlar birçok insanın hayatı içerisinde kalp çarpıntılarına neden olacak bir durumdur. Bu kalp çarpıntıları kişilerde aniden meydana gelecek ve bazılarında birkaç dakika içerisinde normale döneceği gibi bazı kişilerde ise uzun bir süre hızlı kalp çarpımının olmasına neden olacaktır. Özellikle de psikolojik rahatsızlıkları olan anksiyete ya da panik atak hastalarında bu durum daha sıklıkla görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Sinirli bir anında kişilerin yaşayacak oldukları duygularında ki değişikliklerin meydana gelmesi, korku anında ya da endişelenmesi sonucunda kalp çarpıntısı olarak hafif ya da şiddetli bir şekilde kendisini gösterecektir. Bu kalp çarpıntılarının dalgalar halinde olacağı gibi bir anda çok güçlü bir şekilde meydana gelmesi de söz konusu olacaktır. 

Kişilerin sinirlenmesi durumunda öfkeye kapılacaklardır. Duygusal durumunda oluşan herhangi bir değişiklik neticesinde beyinleri uyarılacak ve bunun sonucunda adrenalin ya da kortizol dahil olmak üzere stresi tetikleyecek hormonların salgılanması hızlanması sonucunda kişilerin kalp atış hızında yükselmeler ve solunumunda hızlanmalar olacaktır.

İnsanların öfkelenmesine neden olan bir kişinin bulunduğu ortam içerisinde yaşadığı sorun olmaktadır. Bu konularda eğer ki kendi duygularını kontrol edemediği zamanlarda sinirsel olarak sorunlar ortaya çıkacaktır. Bunun neticesinde de insanların hayatı içerisinde kimyasal veya hormon salgılanması neticesinde kişilerin bedenleri üzerinde titreme, terleme, hızlı nefes alıp verme ya da kalp çarpıntısı gibi sorunlar olacaktır.

Sinirsel Kalp Çarpıntısını Belirtileri

Kişilerin agresif bir tutum içerisinde oldukları zaman içerisinde ve ruhsal sorunları da olduğunda beyin uyarılacaktır. Bunun sonucunda da baş dönmesi, mide bulantısı, kas gerginliği, baş ağrısı, konsantrasyon sorunları gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmaları mümkün olmaktadır. Uzun süreli bir şekilde geçmeyen sinire sahip olan, çok fazla kuruntu yapan kişilerin meydana gelecek ciddi rahatsızlıkları da olmaktadır.

İnsanların stres hormonlarının sinirlendiği zaman, endişelendiği ve öfke yaşaması sonucunda kan dolaşımına girmesi sonucunda birçok belirti ortaya çıkacaktır. Kalbin hızlı bir şekilde atması, yüzün kızarması, ellerde titreme kas gerginliği gibi nedenler olur. Sürekli olarak öfkeli olan ve öfkesini kontrol edemeyen insanlarda kardiyovasküler hastalıkların gelişme riski her zaman için fazla olmaktadır.

Sinir kalbin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiye sahip olmaktadır. Sinirin zararlı olan stres hormonlarını saldığından ve bu durumda da kalp kas hücreleri tarafından oksijen ihtiyacının arttığını ve kan pıhtılaşmasına neden olacak kan trombositlerinin de yapışkanlığını arttırdığını unutmamanız gerekmektedir. Kalp rahatsızlıklarının olmasına neden olan sinirin kalbin elektriksel fonksiyonlarını da çok etkilemektedir. Bu nedenle de aritmiye ya da düzensiz kalp atışına neden olduğu da bilinmektedir.

Siniri Kontrol Altına Almak

Kişilerin öfkelenmesi ve aniden sinirlendiği zamanlarda bu durumda nasıl tepki vermesi gerektiğini öğrenmesi gerekmektedir. Öfkenin kalp sağlığına zarar vermesi nedeniyle sürekli olarak sinirlendiğiniz bir ortam içerisinde duruyorsanız yaşam tarzınızda değişikliklere gitmelisiniz. Herhangi bir sorunu içinize atmamanız gerekmektedir. Bir memnuniyetsizlik durumu söz konusu olması durumunda bunu paylaşmalısınız. Karşınızda olan kişilere her zaman için hayır demeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Karşınızda bulunan kişinin sizleri kızdırması durumunda buna tepki olarak bağırıp çağırmak çok fazla öfkelenmek yerine daha sakin bir şekilde o kişi ile konuşarak duygularınızı net bir şekilde ifade etmelisiniz. Eğer ki sakin kalmıyorsanız bulunduğunuz ortamdan uzaklaşmanız sizlere daha fayda sağlayacaktır. Temiz hava her zaman için sinirinizin daha da azalmasını sağlayacaktır.

Sinir aniden gelişiyorsa o zaman bu durumda karşınızda olan kişinin tamamen suçlu olduğunu düşünmekten ve de genelleme yapmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Hatanın belki de sizden kaynaklanacak olduğunu düşünerek karşınızda bulunan sizi sinirlendirmiş olan kişinin olumlu olan yönlerini düşünmeye çalışın. Ayrıca uzmanlar tarafından sinirlendiğiniz ve de hayal kırıklığına uğradığınız zaman içerisinde kaldığınız da sizlerde bu durumu not almanız ve kendinizi bu durumda kurtarabilmek için yazdıklarınızı okuyup sakinleşmeye çalışmalısınız. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.