Kalp Krizinin Sonrası Beynin Oksijensiz Kalmasının Sonuçları

Kalp, bütün organlara oksijen ve kan ulaşımını yapmakla görevlidir. Kalp krizi sonrasında beyne oksijen gitmemesi durumunda büyük hasar meydana gelir.

Kalp Krizi

Kalp bütün vücutlara kan aracılığıyla oksijen pompalamaktadır. Kalbin bir dakika içerisinde 60 ile 100 arasında atım yaparak bütün iç ve dış organların çalışması için kişilerin sağlıklı olabilmesi için kan ulaştırması gerekmektedir. Kalbin atardamarlarından bir tanesinin kolesterol sonucunda ya da yüksek tansiyon sonucunda plak ya da yağ birikimi sonucunda daralacak ve bunun sonucunda da kan akışı sağlanamayacaktır. Kalbin atardamarının tamamen tıkanması sonucunda kan akışı sağlanamayacaktır. Kan akışının olmaması sonucunda da kalp kasının oksijensiz kalması durumunda kalbin oksijensiz kalmasına neden olur. Bu durumda da kalp kasında bulunan hücrelerin ölümü gerçekleşecektir. Kalp krizi bu şekilde meydana gelir. Beyne kan gitmemesi durumunda birçok sorunla karşılaşılması söz konusu olacaktır.

Kalp Krizi Sonucunda Beyne Oksijen Gitmemesi

Kalp krizi yaşanması durumunda ya da kalp yetmezliği olması sonucunda kalbin yeterli miktarda beyne oksijen ulaştıramaması sonucunda beyindeki gri hücrelerin ölmesine neden olacaktır. Kişilerin kalp krizi geçirmesi sonucunda kişilerde kalbe oksijen veren damarın tıkanması neticesinde kan pompalanmaması sonucunda ciddi derecede azalması sonucunda ortaya çıkacaktır. Kalbe kan sağlamakta olan koroner atardamarlar plak birikimleri sonucunda tıkanma meydana gelir. 

4 dakikadan daha uzun bir süre beyne oksijen gitmemesi durumunda, beyin ölümü gelişmesi ihtimali ortaya çıkacaktır.

Beynin normal bir şekilde çalışabilmesi için her zaman yeterli miktarda oksijene ihtiyacı olacaktır. Beyne oksijen kalbin pompalanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Beyin hücrelerinin oksijen seviyesinin birkaç dakika içerisinde kesilmesi durumunda bile büyük ölçüde beyinde hasara neden olacak kadar büyük bir şekilde beyin hücrelerinde ölme meydana gelecektir. Eğer ki bu durum birkaç dakikadan daha uzun olması sonucunda beyinde hasar sonucunda birçok ciddi durumun oluşması ile sonuçlanacaktır.

Kalp krizi sonucunda kalbin durmasıyla birlikte kan pompalamayı kesecek ve bu durumda diğer organlara kan pompalamadığı zaman organlarda bulunan hücrelerde ciddi miktarda ciddi bakımda ölüm gerçekleşecektir. Birçok kişilerin hayatı içerisinde yaşadıkları kalp krizi sonucunda beyne oksijen gitmemesi durumunda birçok durum meydana gelecektir.

Kişilerde meydana gelecek olan kalp krizi sonucunda beyne oksijen birkaç dakika bile olsa gitmese bile ciddi hasarın oluşması sonucunda beyinde oksijen eksikliği olması sonucunda kişilerde hafıza kaybı yaşanmasına neden olacaktır. Kişilerin kısa süreliğine de olsa hafıza kaybı problemleri yaşamaları söz konusu olacaktır. Beynin hipokampus denilen bölümü oksijensiz kaldığı için çok fazla şiddetlenecektir.

Kişilerde konuşma bozukluğu yaşanması olacaktır. Kişilerin hafıza sorunlarının yanı sıra anomi denilen bir durum gelişmesi de söz konusu olacaktır. Bu durumda kişilerin konuşmasını da etkileyecektir.

Beynin etkilenmesi sonucunda hastanın beyninin çalışması ciddi oranda etkilenecektir. Hastanın karar verme yetkisinin çok ciddi şekilde hasar sonucunda etkilenecektir. Mantık yürütme sırasında zorluk çekecektir. Kişi kararsız hale gelecektir. Kalp krizi geçirecek olan bir kişinin görsel olarak çok ciddi sorunları olacaktır. Bu kişiler tanıdığı kişileri tanıyamama, gördüğü şeyleri hatırlayamama gibi durumlar söz konusu olacaktır.

Kalp Krizi ve Hipoksi

Beyne yeterli miktarda oksijen gitmemesi durumunda hipoksi gelişecektir. Bu durum kişinin kalbinin durması anında oksijenin beyne ulaşmaması sonucunda meydana gelecektir. Hipoksisi hastalığına aşırı düşük kan basıncı olan, ameliyat sırasında anestezi komplikasyonları, boğulma ve gibi durumlar da beynin ciddi bir şekilde hasar almasına neden olacaktır. Hipoksi meydana gelmesi durumunda bunun teşhisini koymak ve beynin ne kadar etkilendiğini anlamak amacıyla MR ya da bilgisayarlı tomografi çekilerek teşhis konulması gerekmektedir.

Beyin hipoksisi gelişmekte olan kişinin hasarına göre uygun bir tedavi yapılması gerekmektedir. Kişilere yapılacak olan tedavi ilk olarak yeterli miktarda oksijen verilmesi ile başlanacaktır. Oksijen yoksunluğu yaşamakta olan kişilerin hasar olacağı için bu durumun önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Hastanın beynine oksijen gitmemesi durumunda vücudunda oluşacak hasarın giderilmesi için fizik tedavi terapisi yaşanacaktır. Konuşmasında eğer ki değişiklik hastalığa bağlı olarak gelmesi durumunda hastaya konuşma terapisi uygulanacaktır. Birçok hastanın yaşadığı bu sorun nedeniyle psikolojisi bozulacaktır. Bu nedenle psikoterapi uygulanması gerekebilir 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.