Kalbe İyi Gelen Bitki Çaylarının Özellikleri, Hazırlanışları ve Faydaları

Doğada yer alan bitkilerin birçoğu, kişilerin kalp sağlıkları açısından son derece olumlu etkilere sahip olmaktadır. Bu bitkilerin nasıl ve ne kadar kullanılacağı ise bir hayli büyük bir öneme sahiptir.

Kalbe iyi gelen çaylar

Bitki çayları ve demleme şekli

Kalbe iyi gelen bitki çayları, oldukça çeşitlidir. Bu kapsamda önemli olan, hangi bitki çayının kalbe ne şekilde iyi geleceğinin bilinmesidir. Vücudumuzdaki hemen her organ son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır. Kalp, hayati bir önem taşıyan organdır. Kan pompalamasından görevli olan kalp, insanların hayatta kalmalarını da sağlar. 

Kalbe iyi geldiği bilinen çaylar ve faydaları ise şu şekildedir;

  • Zencefil; obezite hastalığı veya yüksek kolesterol hastalığına sahip olan kişilerde meydana gelen kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Kan dolaşımını düzenlediği için kan akışının daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
  • Fesleğen; doğal bir ağrı kesici olarak da bilinen fesleğen, kalp ağrısı şikâyeti ile karşı karşıya kalan kişilere önerilmektedir.
  • Yeşil çay; içerisinde bulunan antioksidan içerikli maddelerden dolayı birçok hastalığa karşı son derece etkilidir. Kötü kolesterol ve tansiyonu düşürmesi, direkt olarak kalp sağlığına da olumlu bir etki bırakmaktadır.

Sözü geçen bitkiler, kişiler tarafından masum görülse de, kullanmadan önce muhakkak bir uzmana danışılmalıdır. Bu gibi bitki çaylarının bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde tüketilmesi, çok daha ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple de bir uzmana danışılmadan bu çayların içilmesi önerilmemektedir.

Demleme şekli

Çok eski zamanlardan beri kullanılan bitkisel karışımlar, vücut sağlığı açısından oldukça etkilidir. Her bir bitkinin faydalı olduğu bir organ da vardır. Bu sebeple de doktorlar tarafından verilen tıbbi tedavilerin yanı sıra, yine doktor kontrolünde bu gibi bitkilerden de destek alınması faydalı olabilmektedir. Kalbe iyi gelen bitki çayları da günümüzde oldukça yoğun bir ilgi görmeye devam etmektedir. Günümüzde çok sayıda kişi, artık ağır ilaçlar kullanmak yerine, önlemini bitki çayları içerek almayı tercih etmektedir.

Kişiler günümüz koşullarında diledikleri her bir ürüne oldukça kolay bir şekilde ulaşabilme imkânına sahiptir. Özellikle de söz konusu sağlık olduğunda birbirinden farklı kaynak bulunmaktadır. Kalbe iyi gelen bitki çaylarını hazırlamak için birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Zencefil, kalbe iyi gelen çaylar arasında en etkili olanlardan birisidir. Zencefil çayı hazırlanırken taze zencefilin kullanılması önerilmektedir. Kişilerin tercihlerine göre rendeleyerek ya da ince dilimler halinde doğrayarak kaynamış olan suyun içerisine atılır. 5 dakikayı geçmeyecek şekilde demlenir. Genellikle tadı çok beğenilmediği için ılıdıktan sonra içerisine bir miktar bal ya da limon ekleyerek tüketilebilir.
  • Fesleğen yaprakları çiğ olarak tüketilebileceği gibi çayı yapılarak da tüketilebilir. Bir bardak ılık su içerisine taze fesleğen yaprakları eklenerek birkaç dakika demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra içerisindeki yapraklar çıkartılarak tüketilebilir.
  • Yeşil çay, marketlerde hazır olarak satılsa da her gün taze olarak demlenmesi çok daha etkilidir. Bunun için yine marketlerde ya da aktarlarda bulunan taze yeşil çay tercih edilebilir. Bir bardak kaynamış su içerisine 2-3 yemek kaşığı kadar yeşil çay eklenir. Birkaç dakika bekledikten sonra içerisine limon ya da bal da ilave edilerek tüketilebilir.

Yan Etkileri

Bitkisel bir ürün tüketirken, kişilerin kullandıkları miktarlara dikkat etmesi son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde tüketilen bitki çayları, faydadan ziyade zarara yol açabilmektedir. Kalbe iyi gelen bitki çayları ve yan etkileri şöyledir;

  • Zencefil çayı, kan sulandırıcı bir etkiye sahip olması ile birlikte kalp hastalıklarına iyi gelmektedir. Çok fazla miktarda tüketilen zencefil çayı, yan etki göstermekte olup kişilerin ritim bozukluğu ve psikolojik çöküntüler yaşamasına neden olabilir. Özellikle de kan sulandırıcı ve pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar kullanırken zencefil çayının tüketilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Fesleğen çayı kullanırken, kişilerin tükettiği miktara oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Kalp hastalıklarına iyi gelmesinin yanı sıra tansiyon düşürücü bir etkiye de sahiptir. Çok miktarda fesleğen çayı tüketilmesi, kişilerin düşük tansiyona sahip olmasına sebep olmaktadır.
  • Yeşil çay, birbirinden farklı hastalık üzerine olumlu bir etkiye sahip olsa da yan etkileri de olan bir çaydır. İçerisinde yüksek miktarda kafein içermesinden dolayı, gün içerisinde 2-3 fincandan fazla içilmesi durumunda kalp çarpıntısı ya da tansiyonun yükselmesine sebep olabilir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.