Kalp Krizi Esnasında İlk Yardım Teknikleri ve Aspirin Kullanımı

Kalbe kan temininin aniden tıkanması kalp krizine neden olur. Kriz ani gelişen ve acil müdahale edilmesi gereken bir komplikasyondur. Bir takım ilaçlar ve teknikler kullanılarak tedavi uygulanabilir.

Kalp Krizi Belirtileri 

Tıpta miyokard enfarktüsü olarak tanımlanan kriz kalbe bir miktar kan alımının kısmen ya da tamamen 

kesildiği kalp kasının oksijensiz kalmasından dolayı meydana gelen bir durumdur. Tüm kalp problemleri açık uyarı vermeyebilir, bazen neler olduğunu anlamak kolay değildir. Özellikle kadınlarda ve yaşlılarda diyabete bağlı olarak görülen sessiz kalp krizi buna örnektir.

En sık görülen Semptomlar;

  • Göğüste ağrı yada yanma
  • Aksiyete 
  • Mide bulantısı, hazımsızlık, mide ekşimesi ve ya karın ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Öksürük yada hırıltılı solunum
  • Baş ağrısı, baş dönmesi
  • Soğuk ter
  • Genel halsizlik (belirsiz hastalık hissi)
  • Kol, boyun, çene ve sırtta yayılan bir sıkışma yada şiddetli sancı hissidir.

 Kriz geçiren hastalarda aynı belirtiler yada aynı şiddette semptomlar meydana gelmeyebilir. Bazı kriz vakıaları  hafif geçirilebilirken bazısı ise  çok dayanılmaz ağrılar halinde gerçekleşebilir.

Kalp krizi bazen haftalar hatta aylar öncesinden uyarı işaretleri yada belirtileri gösterebilir. Bu uyarılar genellikle egzersizle tetiklenen ve istirahat ederek tekrarlanan göğüs ağrıları ile kendini belli eder.

Kriz bir çok nedene bağlı olabileceği gibi başlıca nedenleri; stres, sigara ve alkol tüketimi, kokain, yasa dışı uyuşturucular, düzensiz beslenme, aşırı kilo, yaş, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü, kandaki oksijen eksikliği, şeker hastalığı ve fiziksel aktivite azlığı gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir.

Kalp Krizinde Aspirinin Kullanım Nedeni ve Etkisi

Aspirin, koroner hastalığı olanlarda ve ortalamadan yüksek risk taşıyan kişilerde  krizi önlemeye yardımcı bir ilaçtır. Kanın pıhtılaşmasının önler ve trombositlerin topaklanma etkisini azaltır. Bu tedavi yöntemi kriz riskini düşürebilir, ancak herkes için uygun bir tedavi yöntemi değildir. Çoğu yetişkin çeşitli vücut ağrıları (baş ağrısı, ateş)  için kullansa da bilinçsiz ve fazla kullanımlarda dahili kanamalar da olmak üzere birçok ciddi problemlere neden olmaktadır. Geçmişte herhangi bir kriz durumu olmayanlara aspirin önerilmiş olsa da günümüzde uzmanlar arasında aspirinin yararlarının potansiyel risk taşıyan hastalar haricinde kullanımlara uygun olup olmadığı konusunda uyuşmazlıklar yaşamaktadır.

Gıda ve ilaç idaresi, kalp krizi, inme yada kardiyovasküler rahatsızlık yaşamayan insanlarda kalp krizinin önlenmesi için aspirin kullanımını önermemektedir.

Uzmanlar ani kalp krizi geçiren kişinin aspirin, oksijen ve nitrogliserine ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Bunları kriz semptomu gösteren kişiye uygulamak ani kalp durmasını önleyebilir. Aspirin, kalp krizini durdurmaz ancak oluşabilecek ciddi hasarları engelleyebilir. Fakat kullanmadan önce aspirine karşı alerjiniz olup olmadığında emin olmalısınız aksi takdirde ciddi sorunlara  yol açabilmektedir. 

Kriz anında  ilk etapta yardım çağrılmalı ve sağlık ekipleri gelene kadar  300 miligram aspirin (bebek aspirini değil) yavaş yavaş çiğnenerek yutulmalı. Bu size sağlık ekipleri gelene kadar zaman kazandırıp kalbe kalıcı hasar vermeden pıhtının çözülmesinde yardımcı olabilir.

İlk Yardım Teknikleri

Kriz acil tıbbi bir durumdur. Böyle bir vakıa ile karşı karşıyaysanız  hemen 112’yi aramalısınız.  Ardında  kişiyi en rahat konuma getirmeye yardımcı olun. En iyi pozisyon dizlerinin bükülmüş baş ve omuzları desteklenen bir duvara yaslanmış bir zemin üzerindedir. Bu hastanın kalbindeki baskıyı hafifletir ve olası bir durum halinde kendine zarar vermesini önler. Rahatlamasına yardımcı olmak için sıkı giysilerini, özellikle de boyun etrafını gevşetin ve destek gelene kadar solunum, nabız ve tepkilerini kontrol etmeye devam etmelisiniz. Meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik için uyanık olmalısınız. Belli bir süreden sonra hasta tepki vermezse, solunum yollarını açın, nefesini kontrol edin ve tedavi etmeye hazır olur.  Hasta kardiyak arreste gitmesi durumunda CPR  yapmanız gerekebilir. Kriz vakıaları acil servise ne kadar erken gelirse hayatta kalma şansına o kadar artar. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.