Kalp Hastaları Özürlü Raporu Oranları ve Emeklilik

Kalp rahatsızlıkları olan kişilerin belli koşullar altında minimum yüzde oranında özürlü raporu ve yanında gerekli olan belgeler eşliğinde SGK veya Emekli Sandığına başvuru yaparak emekli olabilirler

Kalp Hastaları Özürlü Raporu

Genel sağlık sigortalarının aktif hale getirilmesi ; çalışanların lehine olan yeni düzenlemeleri de paralelinde gündeme getiridi.Bu kapsamda değişerek iyileşen malulen emeklilik koşulları; Bu düzenlemeye göre malulen emekli olmak için kalp rahatsızlıklarında minimum yüzde atmış özürlülük gerekliyken; yeni yadsa kalp, bağırsak ve akciğer gibi hayati anlam ve önem taşımakta olan organların nakli gibi tedaviler sonrasında vatandaşlar malulen emeklilik kazanmış oldu.

Kalp Hastalıkları Özürlü Raporu

 

Malulen emeklilik konusunda istenen şartlar:

  • Minimum yüzde atmış oranında özürlülük raporu
  • Bin sekiz yüz iş günü ve on sene sigorta süresi tamamlanması
  • Malulen emekliliği gündeme getiren sorunun çalışma süreci içinde oluşması

Kalp rahatsızlıkları veya bu rahatsızlıklar sonucunda stent gibi uygulamalar yapılması malulen emekli olmak için gerekli olan koşulların oluşmasına neden olmamaktadır. Kalp rahatsızlığına bağlı olarak özürlü raporu almak için başvuranlarda aranan diğer şartlar:

  • Hastanın ruhsal durumu ve fiziki durumu
  • Kalp krizi geçirmiş olup olmadığı
  • Efor testleri

Değerlendirilmek suretiyle ortaya çıkan tablo incelenerek kontrol edilir. Emeklilik hakkını kazanamayanlar vergi indirimine başvurarak bu konuda emekli hakkı kazanabilmektedir. Örnek olarak yüzde atmış özürlü olan bir insan geri kalan yüzde on için vergi indirimi talep edebilmektedir.

Malulen emekli olanlar yeniden çalışmaya başlarlarsa aldıkları maaş kesilmektedir. Buna karşılık özürlü olarak emekli olan vatandaşlar yeniden çalışsalar bile aldıkları özürlü parası kesilmeden devam eder.

Özürlü Raporu

Engelli veya özürlü raporlarındaki oranlar; hastada oluşan komplikasyonlara bakılarak yüzde olarak saptanmaktadır. Bu rapor ortaya çıkan komplikasyonların Balthazard formülü kullanılarak oranların belirmesi şeklinde meydana getirilir. Ruhsal veya fiziki açıdan vücutlarındaki fonksiyon kayıplarının en az yüzde kırk ve üzerinde olması o vatandaşa özürlü veya engelli raporu alma hakkını verir.

Emeklilik

SGK tarafından sunulan imkanlar kalp rahatsızlıkları konusunda özürlü raporu bulunan kişiler içinde gündemde bulunmaktadır. Devlet kurumlarından emekli olmak için farklı olanaklar ve şartlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Normal olarak emeklilik hakkına sahip olmak
  • Yaş haddinden emeklilik hakkını kazanmak
  • İş kazalarına bağlı olarak emekli olmak
  • Engelli ve özürlü kişilerin emeklilik hakkına sahip olması
  • Malulen emeklilik hakkı

Emekli Sandığı Kurumu veya Bağ-Kur gibi resmi dairelere bağlı olarak çalışmakta olan kişilerin herhangi bir hastalığa bağlı olarak çalışma potansiyelinde kayıplara sahip olması, meslek hastalıklarına yakalanması veya iş kazası geçirmesi sonucunda % 60 ve üzeri oranlarda; özürlü raporlarının bulunması kaydıyla emeklilik hakkına sahip olabilmektedirler. Fakat özürlü raporu alsalar bile malullük aylığı adı verilen gelirlerden yararlanma imkanı bulunmamaktadır. Malulen emeklilik konusunda bir takım şartlar aranmaktadır. Bu şartlar arasında yaş şartı aranmasa bile hizmet süresi konusunda belli bir gün tamamlamasında bulunmuş olmaları kuralı bulunmaktadır. Bu süre on senelik bir sigorta sürecini kapsamaktadır. Farklı bir tanımlamayla hastanın ya da malullerin bin sekiz yüz iş günü çalışmış olmaları ve bu süreçteki sigorta primlerinin tam olarak aksatılmadan ödenmiş olması gerekmektedir.

Kalp Rahatsızlıklarına Bağlı Malulen Emeklilik

Özürlü oranı yüzde atmış ve üzerinde belirlenen hastalar tabloda geçen kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak malulen emekli olabilmektedirler. Bu hastaların iş gücü veriminin hastalığa bağlı olarak düşmüş ve çalışamayacak durumda olması bu konuda önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir.

Gerekli olan şartlara sahip olan hastalar; özürlü raporları ve istenilen diğer belgeler eliğinde SGK veya Emekli Sandığı Kurumuna baş vuru yaparak malulen emeklilik taleplerini oluşturabilirler.

Kalp Rahatsızlıkları arasında özürlü raporu alınabilecek durumlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastaya kalp pili takılması, ICD implantasyonu yapılarak tedavi edilmesine rağmen hala hastalığın hayati konuda risk oluşturması ve iş gücünü kısıtlayan belirtilerin devam etmesi
  • Birden bire kalp ölümü yaşayan hastaya başarılı bir şekilde resüsite yapılmasına, hem medikal hem de cerrahi müdahalelerden birinin veya ikisinin birden uygulanmasına rağmen hala sorunlar devam ediyor ve tedavide başarı sağlanamıyorsa
  • Hastanın kalp kasının sağ ventikülinde ciddi risk oluşturan belirtilerin saptanması durumunda
  • Seconder ve primer pulmoner artiyer basıç yüksekliği sorununda
  • Konjental kalp rahatsızlıklarında
  • Kapaklarda meydana gelen yetersizliklerde
  • Kojinetal kalp rahatsızlıklarında
  • Kapak rahatsızlıklarında
  • Koroner damar rahatsızlıklarında
  • Kalp kası transplantasyonlarında

Malulen emeklilik konusunda başvuru yapmadan gerekli olan iş gücü süresini doldurmuş olmanız ve çalışma gücünüzün minimum yüzde atmışını kaybettiğinize dair raporunuzun olması gerekmektedir. Bunun yanında kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak iş güçlerinin minimum yüzde atmışını kaybedenlerde malulen emekli olmak için yaş sınırı aranmamaktadır. Bunun yanında özürlü olarak emekli olmak isteyen vatandaşlardan yaş sınırı aranmamaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.