Kalp Krizi Sonrası Hastanın Yoğun Bakım Sürecinde Bakımı

Kalbi beslemekte olan arter damarlarının birinde oluşan kan pıhtısı sonucunda tıkanması ile meydana gelecek kalp krizi kişilerin hayatını kaybetmelerine neden olacak ciddi bir hastalıktır.

Kalp Krizi Sonrası

Kalp krizi insanların hayatını tehdit eden ve yaşamlarının sonlanmasına neden olan ciddi bir rahatsızlık olmaktadır. Kalbi beslemekte olan korner arter yani atardamarların plaklar sonucunda tıkanmasına neden olduğunda kalbe kanın ulaşmasını engelleyecektir. Kalbin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda oksijene ihtiyacı olmaktadır. Bunu da koroner arterler ile yapabilmektedirler. Kalp krizine bir an önce müdahale edilmeli ve hastanın tıkalı olan damarları cerrahi yöntem ile açılması gerekmektedir. Bu durum hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanacak olması nedeniyle vakit kaybedilmemesi gerekmektedir. Kalp krizinin belirtileri kendisini daha önceden göstereceği gibi herhangi bir belirti göstermeden aniden de gelişebilir. Hastanın durumuna göre hemen ameliyata alınacağı gibi inceleme sonucunda birkaç gün içerisinde de Kalp ve Damar Cerrahları tarafından hastanın tıkalı olan damarlarının açılması için gerekli müdahale yapılması gerekmektedir. Bu durum hastanın hayatını kurtaracaktır.

Kalp Krizi Sonrası Yoğun Bakım Ünitesi

Hastanın durumunun ciddiyetine göre yoğun bakım ünitesine alınabilir. Burada tedavinin yapımı için doktorlar, hemşireler ve hasta bakıcılar bulunmaktadır. Kalp krizi sonrası hastaya nasıl tedavi uygulanacağını bilen eğitim almış kişiler olduğu için hastalığı içerisinde iyileşmesi için 24 saat boyunca gözetim altında tutulacaktır. Hastanın sürekli olarak tansiyonu ve nabız değerleri ölçülecektir. Birçok prob bağlanacak ve bunların ekrana yansıttığı değerler sonucunda durumunuz hakkında bilgi edilecektir. Ayrıca sık sık ateşinizi de ölçeceklerdir. Hastanın yoğun bakıma yatırılmasının ardında sürekli olarak takip içerisinde olacaktır. Hemşire sizin geçmiş sağlık hikayeniz hakkında öykünüzü öğrenmek için sorular soracak ve doktora bilgi verecektir. Koroner yoğun bakım ünitesi içerisinde takip edilirken sık sık EKG çekilerek kalp atışınızın ritmi konusunda bilgiler alınarak genel sağlık değerleriniz takip edilecektir. Ayrıca hastanın damar yolu açılacak ve burada serum verilecektir. Yoğun bakım ünitesi içerisinde yatarken kan değerlerinize de sık sık bakılacak ve hemşireniz tarafından kanınız alınarak laboratuvara gönderilecektir.

Yoğun Bakım Ünitesinde Hastanın Tedavisi

Hastalığın tedavisinde iyileşme olması için damar yolundan ilaç verilecektir. Bu ilaçları doktor tarafından onaylanması sonucunda hemşire tarafından zamanında verilecektir. İşlem sonrasında kişilerin bilincinin açık olması nedeniyle gerekli ağrısını hafifletmek amacıyla kasa vurulacak olan iğneler de ağrı kesici olarak yapılacaktır. Hastanın durumuna bağlı olarak akciğerlerinde bir sorun olması durumunda, oksijen desteği verilmelidir. Kalp krizi sonrasında eğer ki erken müdahale edilmemesi durumunda kalp ciddi oranda hasar görecek olmasından diğer organlarda bu durumdan etkilenecektir. Bu nedenle oksijenin birkaç gün boyunca verilmesi hastanın sağlığına olmaktadır. Yoğun bakım ünitesinde hasta genellikle yatacaktır. Fakat 12 saatte bir bazen 8 saatte bir hastanın kalkıp yürümesi gerekmektedir. Bunun için yoğun bakımda çalışan özel eğitim görmüş olan hasta bakıcıların yardımı ile yoğun bakım ünitesinde birkaç dakika boyunca yürüyüş yapacaksınız. Bu süre içerisinde sonda takılacaktır.

Hastanın yoğun bakım süresi tamamen hasta ile alakalı olmaktadır. Kalp krizi sonrası 2 gün ile 10 gün arasında ya da daha uzun bir süre yoğun bakım ünitesinde servise çıkmaya hazır olana kadar kalması gerekmektedir.

Yoğun Bakım Ünitesinde Hemşire Bakımı

Yoğun bakım ünitesine alındığınız zaman hemşire tarafından ilk yatışınız yapıldığı zaman size bazı sorular soracaktır. Bu sorulara doğru yanıt vermelisiniz. Yaşınız, sigara kullanıp kullanmadığınız, alkol içip içmediğiniz gibi sorular size yapılacak olan tedavi için hemşire tarafından bilinmesi gerekmektedir. Hemşire doktor tarafından söylenenleri yapmakla görevlidir. Sizin yoğun bakım süresi içerisinde hemşire tarafından sürekli olarak takip edileceksiniz. İlaçlarınız hemşire tarafından uygulanacaktır. EKG çekimi sırasında kalp ritim değerlerinizi, kan sonuçlarını, oksijen seviyenizin yeterli olup olmaması, ateşiniz gibi sonuçların eğer ki normal değerler dışında olması durumunda bunu doktora haber verecek ve doktor sizin sağlığınız konusunda bilgi almış olacaktır. Yoğun bakım hemşirelerinin hastanın herhangi bir enfeksiyon kapmaması için gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Kalp krizi sonrasında hastanın emboli riski olmaktadır. Pıhtı atmaması için hastanın kan sulandırıcı iğnelerini zamanında yapması gerekmektedir. Hastanın genel vücut pozisyonunu değerlendirmeli ve hastanın vücut bakımı konusunda da bilgilenmeli ve yapmalıdır. 

Hastanın bütün değerlerini kaydetmesi gerekmektedir. Nöbet değişimi sonrasında yerine gelecek olan hemşireyi bilgilendirmesi gerekmektedir. Her yaş grubu içerisinde bulunan hastalara özgü uygulaması olmalıdır. Bu hastalara verilecek dozu iyi ayarlamalıdır. Hastaya acil bir müdahale yapılacağı zaman cihazları kullanmayı bileceği gibi tıbbi malzemeleri de kullanma konusunda eğitim almış olmalıdır. Her zaman için soğuk kanlı olması gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.